Werkplek van de toekomst
29 april 2021 · 3 minuten leestijd

Inspraakorganen

De oren, ogen en stem van de organisatie

GGZ Delfland heeft sinds 2020 vier inspraakorganen. De ondernemingsraad kreeg een nieuwe voorzitter, de cliëntenraad startte een wervingscampagne om verder te groeien en de familieraad is nieuw leven ingeblazen. Ook is er een nieuw inspraakorgaan opgericht, waarin alle zorgverleners hun advies bundelen. Het idee erachter? Hoe beter je luistert, hoe beter we onze zorg kunnen inrichten.

GGZ Delfland heeft sinds 2020 vier inspraakorganen. De ondernemingsraad kreeg een nieuwe voorzitter, de cliëntenraad startte een wervingscampagne om verder te groeien en de familieraad is nieuw leven ingeblazen. Ook is er een nieuw inspraakorgaan opgericht, waarin alle zorgverleners hun advies bundelen. Het idee erachter? Hoe beter je luistert, hoe beter we onze zorg kunnen inrichten.

Samen beter

De raad van bestuur is blij met alle verschillende perspectieven van cliënten, familie, zorgverleners en medewerkers. Zij geven aan wat ze belangrijk vinden of waar ze zich zorgen over maken. Ieder vanuit een eigen perspectief. Neem de corona-aanpak. Die was in 2020 voor iedereen ingrijpend. In de gesprekken met de ondernemingsraad lag het accent op de thuiswerkregeling en het omgaan met vakantiedagen. Voor de cliëntenraad waren dagelijkse gevolgen belangrijk, zoals veilige dagbesteding, contactisolatie en ondersteuning met online zorg. In het overleg met de zorgverleners ging het om: hoe kunnen we de beste zorg blijven verlenen?

Frisse wervingscampagne cliëntenraad

Eind 2020 startte de cliëntenraad met een campagne om nieuwe leden te werven. Twee jaar geleden maakte de raad een grote sprong van twee naar acht leden. Nu willen ze groeien naar dertien leden. Het is een belangrijk inspraakorgaan dat meedenkt en meepraat over de zorg. En de raad is een kans om als mens te groeien, laat de campagne zien. "Bij de cliëntenraad heb ik de kans gekregen om mijn onzekerheid te overwinnen", vertelt Renske voor de campagne. "Daardoor doe ik nu dingen die ik eerder niet durfde, niet alleen in de cliëntenraad, maar ook in mijn privéleven."

Herstart van de familieraad

De familieraad staat nog in de kinderschoenen, maar is vorig jaar weer nieuw leven ingeblazen. GGZ Delfland vindt de stem van familie belangrijk. Het netwerk is heel waardevol in de behandeling en het herstel. Het is daarom de kunst familie er zo bij te betrekken dat het helend is. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met virtual reality, waarmee naasten kunnen ervaren wat het is om bijvoorbeeld een eetstoornis, psychose of depressie te hebben. Wat vinden zij belangrijk in onze zorg? Wat moeten we volgens hen meenemen in ons nieuwe meerjarenbeleid?

Inspraakorgaan voor alle zorgverleners

De zorgverleners bundelden eind 2020 hun krachten in een nieuw inspraakorgaan voor zorgverleners. De cao voor geestelijke gezondheidszorg eiste een nieuwe, geformaliseerde vorm van inspraak voor de medische staf. Prima idee, vond het bestuur van GGZ Delfland, maar dan wel met een vertegenwoordiging van alle zorgverleners. Marieke Tetteroo, ervaren voorzitter van de verpleegkundige en agogische staf (VAS), ziet het als een mooi statement. "Het is vrij uniek zoals GGZ Delfland het regelt, maar het sluit aan op hoe het was. Alle zorgdisciplines tellen hier mee."

Nieuwe voorzitter ondernemingsraad

In 2020 waaide er een frisse wind door de ondernemingsraad. Lisa van Os, gz-psycholoog op de afdeling jeugd en de nieuwe voorzitter van de ondernemingsraad, houdt van vroegtijdige samenwerking en communicatie. "Ik werk nu zo’n tien jaar bij GGZ Delfland, maar dacht steeds vaker bij nieuwe maatregelen: hoe zit dit precies? Waarom is ervoor gekozen? Dan is het belangrijk dat je vroeg aan tafel zit en niet pas meeleest met de laatste versie van een beleidsstuk." Samen ergens aan bouwen is niet alleen beter voor de zorg, maar ook leuker. "Het past bij deze tijd, en ook bij de organisatie die ik ken."

Meest gelezen

Meer verhalen

Meest gelezen

Meer verhalen
13 april 2022 · 6 minuten

Zelf aan de slag met praktische doelen en haalbare stappen

Nee, je start niet altijd bij de psycholoog of psychiater

2 februari 2022 · 8 minuten

Zorg voor kwetsbare ouders en hun baby’s

"Ik wil contact"

26 oktober 2021 · 6 minuten leestijd

De juiste route bij crisiszorg

Soms is ‘nee’ het beste antwoord

30 juni 2021 · 5 minuten leestijd

Gemeenschappelijke triage

Meteen op het juiste adres:
in de basis of
specialistische ggz

29 april 2021 · 6 minuten leestijd

Corona als impuls

Dichterbij in een
digitale wereld

1 mei 2021 · 9 minuten leestijd

Blijven verbeteren

Stap voor stap: van idee
naar innovatie