Het liefst komt hij één keer per week met de racefiets naar het werk. Zestig kilometer heen, en weer terug. Verpleegkundige en manager Hans van Beusekom is niet bang voor wat tegenwind. Ook in zijn werk kiest hij voor uitdaging en beweging. Na ruim 20 jaar GGZ Delfland, en 12 jaar manager bedrijfsvoering, keerde hij terug naar het verpleegkundige vak. Sinds december 2021 is hij verpleegkundig specialist én manager behandelzaken op de spoedeisende hulp psychiatrie (SEHP).
Het liefst komt hij één keer per week met de racefiets naar het werk. Zestig kilometer heen, en weer terug. Verpleegkundige en manager Hans van Beusekom is niet bang voor wat tegenwind. Ook in zijn werk kiest hij voor uitdaging en beweging. Na ruim 20 jaar GGZ Delfland, en 12 jaar manager bedrijfsvoering, keerde hij terug naar het verpleegkundige vak. Sinds december 2021 is hij verpleegkundig specialist én manager behandelzaken op de spoedeisende hulp psychiatrie (SEHP).
Hoor ik nou een Amsterdams accent, in Delft?
“Dat klopt, ik woon in Amstelveen. Dat ligt niet om de hoek, maar het is zo gekomen. In de tijd dat we voor het werk van mijn vrouw in Den Haag woonden, ging ik bij GGZ Delfland werken. En toen ben ik gebleven. Eerst als verpleegkundige, later als avond-weekend-nachthoofd, en de laatste twaalf jaar als manager bedrijfsvoering. Bij de langdurige zorg, de gesloten opname, de detox-afdeling, het Familie FACT-team, het klinisch team ouderen, en in de laatste jaren als manager bedrijfsvoering op de spoedeisende hulp.”
Je hebt niet stilgezeten.
“Nee, maar dat past ook bij me. Een nieuw team, een nieuwe afdeling. Ik vind het fijn als er iets moet gebeuren of veranderen. En als het ook iets van mezelf vraagt. Van mijn creativiteit, diplomatie, hoe je mensen betrekt of verbindt aan een project.”
Maar wel altijd bij GGZ Delfland.
“Ja, GGZ Delfland is een prettige werkplek waar gekwalificeerde collega’s werken, en ik de ruimte krijg om me te ontwikkelen. Wat ik bijvoorbeeld mooi vond: mijn toenmalig manager had me eigenlijk op het oog als manager bedrijfsvoering bij een andere afdeling. Maar hij heeft me gestimuleerd om de opleiding tot verpleegkundig specialist te gaan doen. Dat is kenmerkend voor GGZ Delfland: mensen zijn bereid om elkaar verder te helpen. Ik heb tijdens mijn studie ook een tijdje op de gesloten opname gewerkt om meer te leren over medicatie. En een half jaar buiten de deur stage gelopen in een verpleeghuis, zodat ik meer lichamelijke kennis kon opdoen. Je moet natuurlijk ook je productie draaien, maar je mag zelf bedenken: welke kennis mis ik, en waar wil ik die kennis halen.”
Als ik iets doe, wil ik het met volle overtuiging doen
Hans van Beusekom
Waarom wilde je weer terug naar de zorg?
“Als ik iets doe, wil ik het met volle overtuiging doen. Als dat gevoel wegzakt, vind ik dat ik mijn cliënten, collega’s en mezelf tekort doe. Een jaar of vier geleden dacht ik: wil ik nou manager bedrijfsvoering blijven of iets anders doen. Na gesprekken thuis en ook hier, met collega’s, heb ik ervoor gekozen om mijn energie twee jaar in een opleiding tot verpleegkundig specialist te stoppen. Ik vind het mooi om met mensen stappen te zetten. Dat doe ik ook als manager, maar ik vond het wel weer prettig om patiëntenzorg te verlenen. En nu doe ik beide. Na een half jaar als verpleegkundig specialist, vroegen ze of ik ook manager behandelzaken wilde worden.”
Toch weer manager?
Weer manager, ja, maar nu manager behandelzaken. Een manager bedrijfsvoering houdt zich meer bezig met cijfers, begrotingen, HR-zaken. Een manager behandelzaken geeft meer zorginhoudelijk sturing aan het cluster. Bij GGZ Delfland combineren de managers behandelzaken hun werk met patiëntenzorg. Ik nu ook. De helft van de tijd werk ik als verpleegkundig specialist, en de andere helft van de tijd geef ik samen met de manager bedrijfsvoering sturing aan de SEHP. Een mooie combinatie, omdat je dan weet wat er speelt en voelt wat het werk inhoudt.”
Ik vind het positief dat we op onze SEHP sinds een paar jaar meer kunnen bieden dan ‘wel of geen opname'
Hans van Beusekom
Je veranderde van functies, maar bleef bij de spoedeisende hulp. Waarom past de SEHP jou goed?
“Het is een mooie dynamische plek, die het meeste in verbinding is met de buitenwereld. Met huisartsen, politie, gemeente, ambulancezorg. Ik vind het nu wel aardiger dat ik van de ‘inhoudkant’ manager ben. Daardoor ben ik directer betrokken bij de mensen die we bij ons behandelen. Het bijzondere van dit werk is dat je mensen treft die grote kwetsbaarheid kennen. Je komt mensen tegen op het diepste van hun zijn. Ik vind het positief dat we op onze SEHP sinds een paar jaar meer kunnen bieden dan ‘wel of geen opname’. Naast crisiszorg kunnen we ook kiezen voor intensieve thuiszorg of acute dagbehandeling. Daardoor zijn er meer opties om een crisis aan te vliegen. Het is wel wat anders of je 24/7 bent opgenomen of dat je overdag naar de dagbehandeling gaat en ’s avonds je kinderen weer in bed kunt leggen. We kijken wat nodig is en kunnen in relatief korte tijd samen met een cliënt stappen zetten, waardoor iemands leven weer wat stabiliteit krijgt. Om die situatie, om die kwetsbaarheid wat lichter te maken, nou dat is mooi werk.”
Wat vond je van het verhaal?
Deel dit artikel: